27 Νοεμβρίου 2020

Ελένη Παναγιωτοπούλου: Τι συμβαίνει με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

 

Μπορεί όλα τα φώτα της δημοσιότητας να είναι στραμμένα πάνω στο εμβόλιο της Pfizer, νομίζω όμως ότι υποβαθμίζουν το πολύ βασικό μειονέκτημα που έχει αυτό το εμβόλιο.

Πρέπει να συντηρείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες , δηλαδή στους -70 και -80 βαθμούς Κελσίου. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες αλλοιώνεται. Επομένως χρειαζόμαστε ειδικά μεταφορικά μέσα (αεροπλάνα , φορτηγά κλπ) με ειδικούς καταψύκτες για την μεταφορά του. Ειδικά σημεία με ανάλογους καταψύκτες για την αποθήκευσή του.

Όλα αυτά δυσχεραίνουν πάρα πολύ την χορήγησή του στους ασθενείς παγκοσμίως, ιδιαίτερα αν σκεφτείτε ότι χρειάζονται δυο δόσεις για να είναι αποτελεσματικό.

Χρειάζεται δηλαδή ένα εξαιρετικά πολύπλοκο, δύσκολο και πάρα πολύ ακριβό σύστημα μεταφοράς και αποθήκευσης τόσο δύσκολο που προσωπικά αμφιβάλλω πάρα πολύ για το πόσο εφικτό θα είναι τελικά… Το να έχουμε ένα πάρα πολύ καλό εμβόλιο , το οποίο όμως δεν θα είναι δυνατόν να το χορηγήσουμε , και μάλιστα σε σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, είναι δώρον άδωρον.

Νομίζω λοιπόν, ότι αξίζει να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία Astra- Zeneca, το οποίο δεν έχει τα ανωτέρω μειονεκτήματα.

Συντηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου (2-8 β. Κελσίου), επειδή έχει διαφορετική τεχνολογία κατασκευής και μπορεί επομένως να μεταφερθεί, να αποθηκευθεί και να χορηγηθεί εύκολα και ανέξοδα.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του, ανακοινώθηκε στο 70%, δηλαδή κατώτερη από της Pfizer, όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δυο πρωτόκολλα εφαρμογής. Στο πρώτο οι εθελοντές έλαβαν δυο πλήρεις δόσεις του εμβολίου. Στο δεύτερο έλαβαν πάλι δύο δόσεις, όμως η πρώτη ήταν μισή και η δεύτερη πλήρης δόση. Στο πρώτο πρωτόκολλο η αποτελεσματικότητα ήταν 62% και στο δεύτερο 90%, οπότε η συνολική αποτελεσματικότητα υπολογίστηκε στο 70%. Άρα λοιπόν, είναι και αυτό πολύ αποτελεσματικό.

Όσον αφορά την ασφάλειά του, με τα έως σήμερα δεδομένα, που αφορούν πάνω από 24000 εθελοντές που το έλαβαν σε Μ. Βρετανια, Βραζιλία και Ν. Αφρική, και οι οποίοι εθελοντές παρακολουθούνται από τον Απρίλιο μέχρι τώρα, δεν υπήρξε κανένα περιστατικό σοβαρής νόσησης ούτε νοσηλείας. Άρα είναι πολύ ασφαλές.

Τέλος, όχι μόνο είναι πολύ πιο φθηνό (3 λίρες) έναντι της Pfizer (15 λίρες) και της Moderna (25λίρες), αλλά, προσέξτε, βασικό σημείο της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Οξφόρδης και εταιρείας Astra- Zeneca, είναι η χορήγηση του εμβολίου στην βάση του μη κέρδους (not for profit basis) σε όλο τον κόσμο, για όσο διαρκεί η πανδημία και στις υπανάπτυκτες χώρες συνεχώς και μετά την πανδημία.

Γραφτείτε στο newsletter μας

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

6987555666

Δελτία Ειδήσεων


© 2020 | Powered by POSITIVE designlab.